CERN-ul, ” laboratorul lumii „


Din tot periplul nostru de toamna  o sa incep cu ce m-a fascinat cel mai mult si anume, Geneva si CERN-ul.  Si asta  doar multumita lui Vladut si Liviei  care, asemenea unor ghizi profesionisti, ne-au explicat cu lux de amanunte acest imens „laborator al lumii”.

Incerc sa fiu cat se poate de explicit pentru ca sunt convins ca multa lume nu va avea posibilitatea sa-l vada. Deci :

La CERN exista cel mai mare accelerator de particole din lume, respectiv LHC -ul. El se regaseste intr-un tunel circular, cu o circumferinta 27 de km , la o adancime cuprinsa  intre 50 si 150 de metri. Este pozitionat  intre muntii Jura din Franta si lacul Leman din Elvetia. A fost  construit in anii 80′ pentru a deveni cel mai mare accelerator de particole .

In LHC-u se produc coliziuni frontale intre doua fascicole de particule identice, protoni sau  ioni de plumb. Fascicolele sunt create in acceleratorul CERN-ului  inainte de a fi injectate in LHC. Urmeaza o accelerare pe un scurt traseu drept, apoi unul circular  mai mic, urmand ca in final sa intre in LHC-ul de 27 de km.

Fiecare fascicol cuprinde miliarde de particole care fiind asa de mici probabilitatea de a se ciocni este la randul ei extrem de mica. Cca 20 de coliziuni se produc la 200 miliarde de particole. Circuland cu viteza luminii fiecare proton efectueaza 11245 tururi de masina pe secunda. Ca sa realizati ce inseamna asta , un fascicol circula in mod normal 10 ore si parcurge 10 miliarde de km, o distanta echivalenta  pana la planeta Neptun, dus-intors .

HTC-ul produce coliziuni cu energii foarte ridicate care n-au putut fi create in laboratoare pana aici. Fizicienii asteapta rezultatele cu nerabdare. Ei observa coliziunile cu ajutorul a patru imensi detectori ALICE, ATLAS, CMS si LHCb in scopul de a descoperi noi domenii de materie de energie si de timp.

LHC-ul este o masina care concentreaza energie intr-un spatiu minuscul. Energia este masurata in TeV (teraelectrovolt) Un TeV echivaleaza cu energia unui tantar in zbor. Un proton are o energie de mii de miliarde de ori mai mica decat a unui  tantar. Aceasta este energia  care se concentreaza in LHC. Fiecare proton care circula in LHC are o energie de 7TeV. Energia coliziunii intre doi protoni  va fi  deci de 14TeV.

Dupa ce au ajuns la o energie de 0,45TeV in acceleratorul CERN-ului fascicolele sunt introduse in  LHC  unde efectueaza milioane de ture. La fiecare tura un camp electric creat in cavitati speciale  le da un impuls suplimentar pentru a ajunge la energia de 7 TeV.

Pentru a controla fascicolele de energie LHC-ul utilizeaza cca 1800 de sisteme de supraconductori,  magneti. La temperaturi extrem de joase supraconductorii in aliaj cu niobium si titan , conduc electricitatea fara a intampina nici o rezistenta. Magnetii LHC-ului functioneaza la o temperatura de 1,9 kelvins (-271grade C). Intensitatea campului magnetic este evaluat in teslas. LHC-ul functioneaza la cca 8 teslas , la energia maxima, atunci cand magneti ordinari nu pot produce campuri magnetice de maxim 2 teslas.

Se spune ca daca LHC-ul ar folosi magneti clasici  in locul semiconductorilor  inelul ar trebui sa masoare 120 de km in circumferinta pentru a realiza aceleasi energii de coliziune . O astfel de masina ar fi consumat de 40 de ori mai multa energie.

V-am facut capul mare cu teoria. Datele prezentate sunt extrase din unul dintre prospectele luate de acolo . Pentru cei interesati mai  multe date cititi pe www.cern.ch  iar poze din incinta CERN-ului in slide-ul de mai jos:

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Posted on 15/10/2011, in CERN, CO, Concediu, Concediu 2011, Concediu toamna 2011, Geneva. Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. La Clara pe FB am gasit articolul acesta :
    http://www.newspad.ro/VIDEO-Ce-descoperiri-stiintifice-ar-putea-aduce-anul-2011,367895.html#.Tn4Ft18bKjk.facebook
    care ma complecteaza foarte bine . Mersi Clara !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: