Fonduri de 500 milioane de lei epuizate in 5 minute si 41 de secunde


Depunerea Proiectelor de  minimis, proiect initiat de Ministerul de Finante, s-a amanat deja de 3 ori Azi de dimineta la orele 8,30 , in sfarsit se deschide sesiunea de depunere on line.

Daca initial se punea problema ca acestea sa se depuna la registratura Ministerului de Finante, ulterior s-au gasit niste oameni destepti , din zona Fondurilor Structurale, care au miscat lucrurile spre normalitate, determinand ministerul  la o depunere on-line.

Detaliile pentru complectarea  on-line au aparut in timp util , totul parea extrem de clar si simplu. Conform HG.nr. 274/2013 sesiunea de depunere a proiectelor incepea  in data de 28 august a.c.  orele 8,30 si se termina  in 31 octombrie 2013, fiind deschisa  doar pana la epuizarea  fondurilor alocate .

Cat credeti ca a durat depunerea proiectelor estimate la mai bine de doua luni,   5 minute si 41 de secunde .

La ora  08.30.00 sesiunea s-a deschis la ora 08.35.41 sesiunea este deja inchisa !

Pentru ca intra in responsabilitatea mea proiectul acesta, de care m-am ocupat cam singur, voiam din toata  inima sa iasa bine. De dimineata , 5 colegi pe 5 calculatoare, erau in blok starturi pentru ora 8,30. Toate calculatoarele aveau deschisa aplicatia. Trebuia doar  apasate doua butoane si introdus 18 cuvinte, in asta consta depunerea on line.

Cel de-al doilea buton „RECIPISA” se apasa pentru a primi confirmarea trimiterii.

Din 5 calculatoare, toate legate la internet, lucrurile s-au petrecut astfel :

1- pe trei meniul de inregistrare nu s-a deschis pe toata perioada celor cca. 6 minunte. Pur si simplu la apasarea butonului „INREGISTRARE ON-LINE” calculatorele doar mestecau.

2- pe un calculator, dupa cca 5 minute,  reusesc sa deschid aplicatia si sa inscriu datele in mai putin de 30 de secunde.  Operatiunea de inscriere putea fi finalizata doar dupa introducerea „codului de validare ” (acele coduri arhi cunoscute constand in cateva caractere ) numai ca acesta nu era vizibil – caseta cu caracterele NU APAREA !  Operatiunea nu se putea termina prin apasarea unui singur buton „FINALIZARE” pe motiv ca trebuia complectat codul iar INSCRISUL codului nu aparea (vezi imaginea de mai jos).

Ma intreb si acum daca din cauza blocarii programului, a calculatorului, care nu era poate  cel mai performant, sau … asa trebuia sa fie !

3- pe al  cincilea calculator, colegul Romeo imi confirma ca, dupa cateva minute de incercari, aplicatia a functionat, a introdus datele si a apasat butonul „FINALIZARE” . Teoretic  eram inregistrati, practic doar dupa primirea RECIPISEI …  Ori tocmai la apasarea butonului ” RECIPISA” calculatorul n-a mai raspuns, destul de rapid aparandu-i mesjul cu :  „ Sesiunea de inregistrare  on-line inchisa

Cateva considerente personale.

In variata 3 SE IMPUNEA un raspuns din moment ce colegul  a introdus toate datele solicitate si sistemul nu a afisat nici o eroare.

In varianta 2 , am fost IMPIEDICAT EFECTIV sa finalizez inscrierea prin simplu fapt ca nu mi s-a aratat codul de validare, respectiv caseta cu cele cateva caractere.

Sincer credeam ca este o gresala a sistemului afisarea dupa doar cateva minute a ” Sesiune de inregistrare on-line inchisa” , credeam ca sistemul supra solicitat „s-a dat peste cap”.  Lucrurile s-au lamurit repede  dupa ce am accesat  butonul „LISTA” si mi s-a deschis fisierul cu cele  644 de societati inscrise. Prima la ora  08;30;48;  si ultima la ora 08;35;41;  Lucrurile au devenit clare …

Se pare ca nu suntem singurii nemultumiti de  modalitatea in care s-a desfasurat operatiunea de inregistrare on-line, mai sunt si altii.

Si cand te gandesti ca am muncit ceva pentru proiectul asta care cuprindea mai bine de 100 de file.

Si vreti sa aflati parerea mea, parerea unui credul, care crede ca toti oamenii sunt ca el…

Nu cred ca s-a fraudat depunerea on-line.  Argumentul este ca unul din cei 5 colegi a reusit totusi sa se conecteze si sa finalizeze depunerea. Nu s-a si concretizat in recipisa  dar a reusit .  Faptul ca operatiunea s-a intamplat spre sfarsitul celor 6 minute este totusi posibil sa nu se fi incadrat in timp. De ce nu ne-am putut conecta cu 3 calculatoare   de loc si cu celelalte doua doar tarziu (dupa cca 5 minute – nimeni n-a stat sa cronometreze) asta este intrebarea, explicatia sa fie doar reteaua super aglomerata ???

Deci, desi s-a dorit sa fie o depunere corecta si moderna nu s-a putut.  Infrastructura Romaniei nu permite o actiune de o astfel de amploare. Pe siteul Fonduri structurale .ro se face afirmatia ca numai in Bucuresti s-au primit certificate pentru proiecte de minimis de 4000 de societati. Ma intreb eu, cate erau pe toata tara, in situatia in care fondurile sunt 100% alocate de catre minister, si operatiunea de depunere a fost aamnata de  3, daca nu chiar de 4 ori …

Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa depunem la registratura ministerului proiectele, cu siguranta ar fi fost moarte de om.

Concluzia, suntem departe  de tarile civilizate. Ce e bine este ca vrem doar … sa intram in rand cu lumea .

Este posibil, credul cum sunt,  sa fie si o frauda, in cazul asta numai  informatica.  Informatic se putea programa ori ce.

Daca se va vrea sa se demonstreze ca totul a fost corect sa se depuna on line programul sursa al aplicatiei.  Tare as vrea s-o vad si pe asta !

Atunci as fi convins ca totul a fost pe bune ! Dar nici atunci, intre timp se putea schimba multe …

Cei care vor controala desfasurarea intregii operatiuni trebuie sa fie, in primul rand, programatori buni si doar apoi economisti .

Eu sper !

PS Azi 29.08.2013 aflu, la prima ora, ca ministrul finantelor  a anulat depunerea care uremeaza sa se reia.  Un lucru bun pe ziua de azi !

Azi 06.09.2013 Un sondaj interesant la care am participat si eu . Cei care au reusit sa complecteze formularul dar nu au mai primit recipisa se pare ca suntem noi ( repectiv d-l Romeo).

Reclame

Posted on 28/08/2013, in fonduri de minimis, Ministerul de Finante, proiect de minimis. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: