75 de ani …


Daca Ghiocel a marcat sambata aniversarea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ de la Targu Jiu In Pestera Bolii, unde a asistat la Concertul de muzica folk sustinut de Clubul Generatia Folk din Craiova, noi am marcat aniversarea la ea acasa, in Tg Jiu, dar si la Hobita.

Intamplarea a facut sa ne aflam in zona, programarea mea , suprapunandu-se cu acest eveniment.

Dupa ce-am parcurs Transalpina, si l-am cam enervat pe Sever cu pozele mele am popozit in Tg Jiu unde  le-am prezentat, pentru inceput, coloana infinitului , capodopera lui Brancus construita in uzina mea din Petrosani. 

Le-am explicat ca modulele din care este alcatuita , cca 18, daca retin bine, sunt turnate din fonta si  au fiecare o greutate de aproape o tona. Capodopera consta in primul rand in gandirea tehnica prin care se dorea redarea artistica a infinitului. Inima coloanei, respectiv structura metalica care trebuie sa mentina pe verticala o asemenea greutate, precum si fundatia, o adevarata fundatie de buncar , constituiau adevarata capodopera. Si iata ca dupa zeci de ani de la ridicare Coloana infinitului se inalta zvelta in orajul Gorjan , fiind fara doar si poate simbolul orasului.

Faptul ca unii s-au gandit sa serbeze cei 75 de ani de la inaugurare  este un semn de normalitate un fel de a ne arata recunostinat fata de marele om, Conastantin Brancus, poate cel mai mare artist Roman.

De la Coloana am mers in Parcul municipal unde le-am prezentat celelalte doua capodopere, „Masa tacerii” si in final  „Poarta sarutului”.

Ne-am pozat peste tot , eu preferand sa imortlizez pe  „pelicula ” excursia noastra si nu in memorie cum sugera un destept …

Nu puteam sa incheiem iesirea fara sa-i conduc in Hobita, localitatea de nastere a lui Brancus. Chiar daca, casa muzeu nu este chiar a lui,  a lui fiind doar o darapanatura, eu, cel putin, am apreciat ca s-a incercat refacerea ei si prezentarea  drept locuinta artistului.

Am apreciat gradina, prispa dar cel mai mult mi-au placut treptele din acei bolovani masivi .  Cu toate ca era toamna pe-nserat locatia a placut tuturor chiar daca noi barbatii o mai vazuseram.

Asa ce face ca si noi cat si Ghiocel am participat , activ, la aniversarea de 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ a lui Constantin Brancus.

Nu ma pot abtine sa nu va maipun cateva poze:

Posted on 30/10/2013, in Coloana infinitului, Constantin Brancus, Masa tacerii, Poarta sarutului, Tg Jiu. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: