Uzina Constructoare de Masini – Resita


Citez de pe siteul UCM Resita :

„Complexul industrial Reşiţa este situat în partea de sud-vest a României într-o pitorească zonă depresionară a Banatului Montan, la vest de munţii Semenicului. A fost fondat în 3 iulie 1771 prin darea în exploatare a primelor furnale şi forje şi reprezintă cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa.

Se cuvine să subliniem că, prin momentul inaugurării lor (3 iulie 1771), uzinele din Reşiţa devansează fondarea unor fabrici de renume precum Krupp Germania (1811), Vitkovice (1829), Donavitz (1836), MAN (1834), Sulzer (1834) Burmeister Wain (1843), Skoda (1851).

Dacă începutul a fost consacrat sectorului metalurgic, treptat s-a constituit şi s-a dezvoltat sectorul construcţiei de maşini ajungând ca în ultimul sfert al secolului XIX, acest sector să devină preponderent. Cele două sectoare au coexistat vreme îndelungată completându-se reciproc în cadrul aceleiaşi unităţi complet integrate.

UCM Reşiţa, continuatoarea activităţii sectorului de construcţii de maşini din complexul industrial Reşiţa, aşa cum este cunoscută astăzi, este rezultatul a mulţi ani  de experienţă în construcţia de maşini, în transporturi, energie, industrie metalurgică şi chimică. Uzina a acumulat în timp, o cultură aparte şi a ajuns la o reputaţie deosebită bazată pe tradiţie, competenţă, calitate.

Vazand acele minunatii ale vremii construite de strabunicii nostri, incepand cu 1771, in Muzeul locomotivelor din Resita, nu pot sa nu ma apuce un sentiment de neputinta…

Uzina care era fala Romaniei unde a ajuns ? Adevarul este ca nici nu stiu exact care este situatia dar cu siguranta mult mai rea decat a concurentei, Krupp, MAN,  Skoda, sa nu vorbesc de mai multe.

Totusi priviti aici ce se construia la Resita incepand de la 1771 :


.

.

Eu sunt mandru de aceste realizari ale poporului nostru pe parcursul pe parcursul istoriei lui, un exemplu fiind Uzinele de Fier -Resita. Nu pot sa ma impac cu gandul ca am reusit, noi , generatia mea , sa distrugem tot ce a fost mai bun in tara asta , in primul rand industria.

Ce le lasam copiilor nostrii … nu mai vreu sa comentez !

Un colos , o mandrie pentru Romania, Uzinele de Fier Resita noroc ca se mai regasesc in acest minunat muzeu in aer liber pe care vi-l recomand cu incredere !

O imagine de care i-mi voi aminti cu placere cat traiesc !

Incercati aici aflati, cu siguranta mult mai multe despre aceasta mandrie a Romaniei !

Reclame

Posted on 20/11/2013, in Muzeul locomotivelor, Muzeul locomotivelor Resita, Resita, Uncategorized, Uzinele de Fier. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: