PETRILA , un oras ce merita putina culoare !


Ieri ne-am dus pana la Deva, era soare ,Ghiocel avea ceva treaba.  La intoarcere mi-am pus in cap sa rezolv doua probleme :

1. Sa vad  pe viu podul rupt, in doua, de la Bretea Streiului, cel aratat pe la televizor si

2. Sa regasesc in Petrila casa cu portativ – o poza postata de Povesti Petrilene, pe facebook, care a atras foarte multe comentarii tocmai pentru ca era o casuta foarte colorata si minunat decorata  …

Azi o sa va vorbesc doar despre poza, poate maine abordam si celalalt subiect.

Poza cu casuta cu portativ m-a socat oarecum. Prea era frumoasa si deosebita casa…

Si pentru ca inceputurile mele in Valea Jiului au inceput cu Lonea ( Exploatarea Miniera Lonea – aici ajunsesem daca nu mi-a placut cartea …) un cartier, sa zicem, al Petrilei , unde am si locuit o scurta vreme, de oraselul acesta ma leaga multe lucruri.

De un cenusiu excesiv, datorat in mare parte poluarii rezultate prin arderea huilei in locuinte dar mai ales in centralele termice de cartier, era Petrila la fel ca mai toate localitatile Vaii Jiului, pe vremurile bune – cand inca se mai exploata din greu carbune.  Apele Jiului erau de un negru – tuciuriu, ca urmare a spalarii acestuia in imensele Uzine de Preparare.

Dupa revolutie problema s-a rezolvat, am inchis minele, bineinteles si preparatiile , si lucrurile s-au rezolvat de la sine. O singura problema a ramas si se acutizeaza pe zi ce trece – saracia oamenilor. In acest decor  trist si cenusiu o pata de culoare nu strica !

Prima casuta pictata in Petrila, este casa scriitorului I.D.Sirbu ea fiind pictata de niste  copii. 

„Cunoscutul caricaturist Ion Barbu, domiciliat în oraşul minier Petrila, a declanşat un atentat la singura casă care aminteşte de viaţa scriitorului Ion Desideriu Sîrbu. Dacă autorităţilor locale nu le pasă de memoria marelui scriitor, Barbu a convocat 35 de copii de la şcoala generală şi împreună au primenit-o în culori, desene şi caricaturi.”

Deci ideea culorii in orasul Petrila este mai veche.  Chiar la intrare in oras puteti admira  o astfel de  fresca !

Ori in conditiile descrise mai sus puteam sa cred ca, sa-i zicem, „casa La vie en rose „, este chiar ceva real , fiind o noua initiativa a inimosilor Petrileni. Cu atat mai mult cu cat, in iesirile noastre in afara, case pictate zaresti cu miile in Austria , Germania si nu numai. Din pacate , o posibila capodopera de arta ,care cu siguranta ar fi facut inconjurul lumii, cu facebook-ul si ar fi atras o multime de vizitatori in Petrila, nu este altceva dacat o poza fotoshopata …

Pe cand stimati Petrileni  o a doua opera de arta, pe bune , prima fiind inestimabila casuta a lui I. D. Sirbu ?

Va mai las cu cateva instantanee surprinse ieri in Petrila :

Reclame

Posted on 27/02/2014, in Casa I D Sirbu, Ion Desideriu Sîrbu, Petrila. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: