Colosul de la Chiscadaga – CARPATCEMENT


De mult imi doream sa vizitez poluatorul de la Chiscadaga un colos construit pe vremea odiosului, pus in functie in 1976 cand inca mai eram in facultate.

Ani dea randul  in drumurile mele in spre Brad sau la intoarcere am avut ocazia sa constat o poluare excesiva in imediata vecinatate .

Sansa s-a ivit acum multumita actiunii Pro Hunedoara cand impreuna cu blogeri adunati din mai toata tara de  Sebastian , Denisa si Calin am purces vineri de dimineata in Chiscadaga, la CARPATCEMENT .

Am fost asteptati in curtea intreprinderii de  directorul de comunicare Bogdan Arnautu, care ne-a condus in sala de sedinta.

Aici in prezenta directorului general Mircea Bobora  si a altor cativa specialisti ni se prezinta un scurt  istoric al societatii.

Infiintata in 1972 si pusa in functie in 1976  asigura in acele vremuri 1 milion de tone de ciment anual.

In anul 1998 se privatizeaza fiind achizitionata de catre un austriac ca unlterior in 2000 sa fie vanduta grupului german Heidelberg.

In spiciul domniei sale directorul general Mircea Bobora subliniaza faptul ca dansul lucreaza in intreprindere de la inceputuri, din 1977, parcurgand procesul  de transformare a fabricii de la comunism la capitalism. Accentueza faptul ca munca in acest colos este o munca de echipa citez din acesta : ” … numai un inconstient ar putea crede ca un business ca acesta se poate face altfel decat in echipa ” 

Ni se vorbeste despre investitii de mediu in valoare de cca 11,7 mil de EUR, care privesc modernizarea utilajelor de desprafuit și achizitionarea instalatiilor automatizate de ardere a combustibililor alternativi. In scopul protejarii mediului, prin reducerea consumului de resurse neregenerabile, s-a trecut la folosirea drept combustibili a anvelopelor uzate si a altora, preparati din deșeuri industriale și menajere sortate . Cu mandrie ne precizeaza faptul ca au fost arse in cuptoarele societatii cca 100 mii de tone de amvelope uzate.

Dupa un scurt dialog cu cativa blogeri mai curiosi si doar dupa un instructaj de protectie  a muncii facut de d-na ing  Silvia, responsabila cu securitatea si sanatatea muncii, semnam procesul verbal de prelucrare, ne imbracam echipamentul de protectie format din casca, ochelati si vesta reflectorizanta,  si astfel  deghizati pornim sa exploram intrepinderea.

„Excursia ” a durat apreciez eu mai bine de doua ore timp in care am putut vedea cu ochii nostri, prin ochelarii de protectie, o multime de lucruri interesante .

Spre rusinea mea n-am retinut numele inginerului care  ne-a codus pe tot parcursul vizitei dandu-ne toate relatiile posibile , raspunzandu-ne la toate intrebarile . Scuzele mele inca o data ! Poate ma ajuta totusi cineva .

In periplu am fost insotiti si de d-na ing Silvia de la care printre altele am aflat multe lucruri interesante ca de exemplu :

– societatea are 200 de angajati din care 60 sunt femei;

– localnicii, in ultima perioada de timp, au beneficiat de tigla pentru a-si reface acoperisurile degradate prin depunerea prafului de ciment pe parcursul anilor.  Si ca sa vedeti ce-i romanul, unii, nu spun care, chiar au vandut-o …

– sunt tot felul de reclamatii din parte localnicilor priviind zgomotul si alte inconveniente care provin de la uzina cu toate ca, statistic vorbind, in fiecare casa din zona, cel putin un membru al familiei a lucrat sau mai lucreaza in combinat . Ideea este sa obtina oarece favoruri. Culmea, cei ce inca mai lucreaza … nu reclama nimic !

Am inceput cu cuptorul unde se ard inclusiv anvelopele de care ni s-a vorbit in care temperatura ajunge pana la 600 de grade si unde acest  imens cilindru prin rotire creaza un prim amestec ( scuze n-am mai retinut de ce) din fluxul tehnologic al uzinei.

Si pentru ca de aici in colo nu va pot spune prea multe lucruri exacte  vizavi de cea ce-am vazut ( informatiile fiind de multe ori doar tehnice), mai mult pentru cei ce n-au avut ocazia sa vada, pe dinauntru , un astfel de combinat, voi prezenta mai multe poze.

In mare cam asta a fost vizita la colosul din Chiscadaga  –  CARPATCEMENT care face parte din grupul Heidelbergcement, unul din primii 3 mari producatori de ciment din lume .

Si daca cu ani in urma era un mare poluator lucrurile s-au schimbat radical in ultima vreme datorita investitiior si modernizarilor, cantitatea de praf eliberata in atmosfera si a emisiilor de gaze de ardere sunt reduse considerabil.

Multumim gazdelor pentru ospitalitate !

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgau, Denisa Bârgau si Calin Bobora, în colaborare cu Camera de Comert si Industrie Hunedoara si sustinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara si Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei ,REPLICA HD.ro.

Posted on 24/03/2014, in CARPATCEMENT, Chiscadaga, ciment, Fabricat in Hunedoara, Heidelbergcement, Made in Hunedoara, Pro HD, Produs in Hunedoara. Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: