Aqua Sara – apa de Boholt


In ultima zi a operatiunii Pro Hunedoara, actiune intiata si condusa de cei trei boggeri Hunedoreni, Sebastian, Denisa si Calin, am fost la Boholt unde am vizitat  uzina de  producere a apei Aqua Sara.  Un colos, nou nout, de peste 3,5 milioane de dolari, supertehnologizat

Daca si voi credeati, ca si mine, ca apa minerala vine din pamant pe o tava si apoi o introduc in sticle cu tolcerul ( pardon palnia)  va inselati amarnic … Procesul este extrem de complex.

Apa dupa ce este scoasa din pamant face o plimbare printr-o multime de tevi si filtre de inox unde pe langa faptul ca este filtrata de diverse organisme , i se adauga oxigen atmosferic, se fitreaza fierul, manganul se oxideaza  folosindu-se drept catalizator bioxidul de mangan,( atat am retinut eu dar procesul este chiar mult mai complex) ca in final sa fie depusa in niste recipienti giganti unde se stocheaza in vederea imbutelierii.

Tot acest proces extrem de complex este condus de un calculator care in final isi da acordul pentru stocare doar a apei care intruneste toti parametri de apa minerala programati. Scula este atat de desteapta in cat daca din diverse motive parametrii calitativi nu corespund, aceasta apa ajunge deversata la canal, calculatorul avand grija de sanatatea noastra !

Potentialul uzinei este cca 50 tone de apa minerala pe un schimb, respectiv :

70 paleti a 504 flacone de apa fiecare  x 1,5 l/ flacon (sticla) => 52.920 l apa /schimb

Ni se precizeaza faptul ca in doua schimburi se poate ajunge pana la cca 170 de paleti  avand in vedere faptul ca numite operatiuni la pornirea instalatiei (n-am retinut care) nu se repeta.

Cam asta despre producere, ce mi-a placut mie mai mult a fost faza de imbuteliere,  asta am inteles-o si eu  ….

Din niste eprubete, de genul celor din poza ( de 35 de grame pt sticla de 1,5l si 19 pentru cea de 0,5l )

introduse intr-o matrita si prin suflarea aerului cald se produc intr-un ritm, retineti, de 6000 buc pe ora , flacoanele (sticlele) atat de cunoscute noua .

Acestea pe un flux total mecanizat, intretinut de doar 4 operatori, ( cam tot personalul fabricii) se unplu cu apa minerala, li se aplica dopurile, sunt pachetizate in folie de cate 6, la care se aplica un maner, ca in final baxurile sa fie asezate pe boxpaleti  (un boxpalet =504 flacone) si de pe banata sa fie preluate cu un motostivuitor si depozitate in magazia de produse finite.

Simplu ca buna ziua doar ca tehnologia este complect automatizata supravegheata si ea de un calculator.  N-am intrebat daca este acelas care coordoneaza si productia …

In ce priveste costul unei buteli de apa minerala 50% din el il reprezinta eprubeta, respectiv sticla si dopul.

 

Si ca sa n-o mai lungesc, ca am darul … la Boholt apa provine din doua puturi de la cca 200 de m, are un continul de  CO2 de 1,5-1,6g/litru care este crescut la 3,5 g/litru drept pentru care apa minerala de Boholt poarta denumirea de apa minerala naturala carbogazificata si  nu carbogazoasa. Ni se explica deosebirea dintre cele doua care vine de la un act normativ care spune ca apa  minerala carbogazoasa este acea apa care dupa imbuteliere are acelas continut de CO2 identic cu cel din zacamant. Ori se pare ca acest lucru nu se prea intampla in tara noastra cu toate ca mari producatori, n-o sa-i nominalizez, inscriu  in mod mincinos pe eticheta produsului – apa minerala carbogazoasa.

Avand in vedere tot ceea ce-am vazut, care pare mai de graba a fabrica de medicamete de cat de apa minerala, va recomand cu incredere s-o incercati. Din spusele interlocuitorului nostru apa minerala naturala  carbogazificata de Boholt  ocupa locul II pe tara .

Totul despre ea gasiti aici  http://www.aquasara.ro/

O gasiti in supermarketuri gen Metro, Kaufland, Auchan dar si in alte magazine, cu preponderenta in judetele invecinate Hunedoarei.


PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgau, Denisa Bârgau si Calin Bobora, în colaborare cu Camera de Comert si Industrie Hunedoara si sustinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara si Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei ,REPLICA HD.ro.

Posted on 26/03/2014, in apa minerala, apa minerala naturala carbogazificata, Aqua Sara, Boholt, Fabricat in Hunedoara, Made in Hunedoara, Pro HD, Produs in Hunedoara. Bookmark the permalink. 3 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: