Munca voluntara la Govajdia pentru Mocanita – prima parte


Cum am promis m-am tinut de cuvant, la ora 9,30 eram in curtea castelului. Primii voluntari, circa 15, erau deja prezenti. Copii tineri si foarte tineri toti doritori sa puna umarul pentru a misca ceva … in  inertia nostra a celor ce le putem fi parinti.

 

Intre timp apar si prietenii mei Hunedorenii,  Sebastian Bârgău cu Călin Bobora  si ulterior  Alin Barna, organizatorul, cu printesa lui …

Facem o poza si pornim la munca .

 

Dar sa recapitulez niste tineri din orasul Hunedoara doresc sa reinvie Mocanita , un mijloc de transport al secolului XIX, mult utilizat in zona si asta doar in scop turistic. Ei considera ca turistii ar merita pe langa vizitarea celui mai frumos castel romanesc si o excursie  intr-o zona mirifica a Hunedoarei.  Si pentru ca sunt intru totul in asentimentul lor am venit sa-i sustin.

Cu autoturismele persoanale, cu autobuzul pus la dispozitie de alesii urbei, fiecare cu ce a putut, ne-am deplasat, 20 de km, spre Govajdia, locul de unde se dorea inceperea ecologizarii. Cu topoare, lopeti, clesti fierastraie si cate si mai cate alte dotari ne-am deplasat in teren. Si pentru ca cei de la PSD au luat in primire furnalul,  stiau ei de ce, eu am aflat ceva mai tarziu si acum tin sa va spun si voua .

Furnalul de la Govajdia a fost realizat in 1810 si in 2000 a fost declarat monument de arhitectura industriala.  Materia prima, minereul de fier se aducea aici de la Ghelar iar mangalul necesar, din lemn de fag, se producea local. Acest furnal este vestit pentru faptul ca aici s-a produs fonta pentru turnul Eiffel  din Paris si fonta pentru otelul produs la Resita cu aceeasi destinatie. La vremea lui era primul furnal din Europa cu flux continuu si al doilea pe plan mondial , va rog sa retineti !

Azi dragii mei ii plangi de mila … o ruina plina de balarii. Har domnului, de balarii a scapat azi dar ruina inca mai este…

Aflasem ca entuziasti tineri ar fi dorit sa-i repare acoperisul in mare parte distrus. Ce credeti, este inimaginar !  Nu au voie fiind decalarat monument  … sund pasibili de pedepse incredibile . Cica trebuie proiec tehnic, executat de un expert, etc, etc …birocratia romaneasca si asta cand nu sunt bani nici sa coseasca  iarba  din prejur !

Dar sa revenim la Mocanita, aceasta minune tehnica a secolului trecut, care ca sa circule are nevoie de  un traseu dezafectat ca sa nu mai vorbesc de sine …  De cand nu mai circula, mia culpa – nu pot sa va spun,  totul este o paragina.

Sina s-a furat, traversele in foarte mare masura, ba mai mult vegetatia a inceput sa puna stapanire pe traseul vechii mocanite . Ori noi azi asta am facut, cu mic cu mare am incercat cat am putut, cu siguranta intr-o foarte mica masura ( nici vremea n-a prea tinut cu noi ) sa oprim invazia naturii pe aliniamentul liniei ferate. Ce am reusit este doar o mica parte,  cred ca nu exagerez daca vorbesc de cca 100 de m. Pozele pot sustine spusele mele. Ce au  facut  ceilalti nu pot sa va spun pentru ca nu stiu.V-om afla cu siguranta prin postarile prietenilor Mocanitei .

Un lucru este cert, o mana de oameni – tineri-  isi doresc o altfel de viata intr-un oras partial mort, un oras care cu siguranta era printre primele 10 orase industrializate din tara, iar din punctul de vedere al siderugiei  cred ca nu gresesc daca spun si din Europa.

Ce-au facut alesii nostri in ultimi 25 de ani … As putea spune ca absolut nimic … dar sa nu fiu rau cei de la PSD  azi au curatat balariile pe  cca  5000 de mp .

Putin ajutati …

Nu mult …

Nu vreau sa spun ca noi am facut mai mult doar ca ei detin puterea, au voturile noastre si ar fi normal si corect sa  se dea peste cap pentru bunastarea acestui oras care in „vremurile bune”  era mandria siderurgiei romanesti –  un oras cunoscut pe tot mapamondul.

Si asta am facut fara tractor, doar cu manutele cele doua !

 

Inchei azi aici dar urmeaza finalul.

Organizatorii au considerat ca munca intr-un fel trebuie rasplatita  … dar despre asta maine !

Inca doua-trei poze ca sa vedei ce tara frumoasa si … bogata  avem, pacat ca este invadata de  … balarii !

 

Posted on 12/04/2014, in furnalul de la Govajdia, Govajdia, Mocanita. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. O actiune mai consistenta ! Felicitari ! Pacat ca a fost „colorata” politic ! Gratarele nu aveau locul in spiritul romantic al actiunilor ! Daca se rezolva ceva ,e OK ,scopul scuza mijloacele ! 🙂 😦

  1. Pingback: Sebastian Bargau, cel mai premiat blogger din RomaniaCand politicianul isi baga nasul... » sebastian bargau blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: