Casa memoriala a lui Crisan unul din cei trei martiri ai rascoalei taranesti condusa de Horia, Closca si Crisan


Ca sa fiu non conformist incep cu sfarsitul, ma refer aici la prezentarea obiectivelor turistice din „Vizita in HD  2014 „

Daca logic era sa incep cu Castelul Huniazilor despre  care am mai scris de  „n” ori azi o sa va povestesc despre  o locatie turistica de care eu nu aveam cunostiinta.

Cand ne intorceam de la Tebea , aproape de Brad,  dupa ce am vazut gorunul lui Horia si mormantul lui Avram Iancu, primarul Bradului, indica soferului s-o ia la dreapta, in spre fostul sat Vaca, actualmente Crisan. Numele de Crisan l-a primit drept un omagiu pentru una dintre cele trei capetenii  a rascoalei taranesti de la 1784. condusa de Horia, Closca si Crisan.

Intr-o mica si frumoasa vale oprim in fata casei martirului Crisan.  O casa simpla dar cocheta, o casa despre care unii spun … dar mai bine mergeti s-o vedeti.

I-i patrundem pragul si pielea mi se face de gaina cand ghida incepe sa ne povesteste isoria ei.

„Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.”

„Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea cu roată. În ziua de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției. Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului. Procesiunea era încadrată de un escadron de cavalerie de Toscana și aproximativ de 300 de pedestrași și husari. Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea), în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2.500-3.000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.
Execuția prin tragere pe roată s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit. Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul. Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crișan a fost tratat în aceeași manieră.”

N-o sa va spun mai mult pentru ca trebuie sa va capacitez s-o vizitati si credeti-ma, merita.

 

 

Pentru a va usura accesul la locatiei va las mai jos o harta a zonei despre care am vorbit :

Nu uitati sa-i cititi si pe ei, bloggeri din intreaga tara care au participat la :

Vizita in HD

_________________________________________________________________________________

Denisa Bargau.  Sebastian BârgăuCălin Bobora, Daniel Mitre,  Alin Barna,  Gigi Tepus,Francisc Vasile,  Vali CrinteaMadalina IancuCristian Iosub , Rares CojocaruSerb Steluta GhiocelaSerb Cristian,

Reclame

Posted on 21/05/2014, in Casa memoriala a lui Crisan, Closca si Crisan, Gheorghe Crisan, Rascoala lui Horia Closca si Crisan, satul vaca. Bookmark the permalink. 5 comentarii.

  1. Excelentă prezentarea unei pagini din istoria (prea) sângeroasă a românilor! Martirii au plătit prețul suprem în încercarea de a obține drepturi pentru neamul lor, lucru despre care politicienii contemporani au uitat cu desăvârșire!

  2. Suneti printre putinii care ne-ati mentionat si pe restul celor care am participat la vizita.

  1. Pingback: Cum a fost vizita în HD, ediţia 2014 | Denisa Bârgău ✿

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: