Bad Ischl reședința montană a familiei imperiale austriece


Va mai amintiti de cele 3 obiective propuse pentru a fi vizitate  in  concediul din vara asta, cel de-al doilea era :

– statiunea  Bad Ischl  unde se află reședința montană a familiei imperiale austriece (Habsburg), numită Kaiservilla (sec. XVIII-XIX). Aici, la 28 iulie 1914, împăratul Francisc Iosif I a semnat declarația de război contra Serbiei, declanșând astfel Primul Război Mondial;

Ieri obiectivul a fost atins, trebuie sa recunosc mai mult  isi dorea Ghiocel sa-l vada. Se viziteaza doar jumatate din castel cealalta jumatate fiind inca loculita de nu stiu ce print a carui nume nu l-am retinut.

Ce a fost bine a fost ca am avut ghid de limba germana dar , de la inceput, ni s-au imanat doua foi A4 in care ne era prezentat spiciul ghidului incapere de incapere.

Au fost lucruri interesante de vazut dar eu ma rezum la biroul Imparatului Francisc Iosif I.

O incapere nu prea mare cca 4/5 sa zicem unde inca pe birou se afla Declaratia de razaboi contra Serbiei semnata de imparat. In birou mi-au atras atentia prima bricheta electrica, ceva mai mare ca o rasnita manuala de  cafea (de pe vremea bunicii) prevazuta cu buton care se conecta printr-un cablu cu stecher la priza. Sa fi avut cateva kilograme. Tot aici am vazut primul ventilator a lui Siemens – o cutie , mai mare putin ca una de pantofi cu o elicie cu palele din aluminiu (un fel de material de conserva oarecum indoit) nituita rudimentar pe axul motor.

Au fost multe lucruri interesante in palat, dar pe departe pe mine m-au impresionat multitudinea de sculpturi turante in bronz care simbolizau in general scene de vanatoare. Si pentru ca pe la 1800 nu era internet Imparatul isi pierdea timpul cu …vanatoarea. Intreaga cladire este tapetata cu mii de trofee cele mai multe fiind de capre negre (ajunsese la 2000 de capre negre impuscate).

Au mai fost trfee cu ursi, vulturi, mistreti  si o pereche de coarne de cerb imbilibistrocizate (scuzati expresia – am vrut sa fie sugestiva) adica incalcite.

Povestea spune ca cei doi cerbi s-au luptat pana cand coarnele lor s-au incurcat- incalcit sa zicem (nu gasesc alt cuvant). Din acel moment au ramas asa incurcati, legati unul de celalalt si au murit de foame si sete. In momentul in care au fost gasiti se zicee ca unul din ei  inca mai traia.

Si camerele imparatesei Sisi m-au impresionat.  Mai mult cea in care imparateasa facea sport pentru mentinere intre doua mari oglinzi situate pe doi pereti opusi. Se spune ca imparateasa devenea pe zi ce trecea tot mai frumoasa. Cu siguranta Ghiocel o sa fie mult mai analitica cu povestea cu atat mai mult cu cat si-a fotografiat cele 4 pagini care le-am primit la intrare. Trist a fost ca nu am avut voie sa facem poze in castel doar in holul de la intrare si prin curte.

Vizita s-a terminat printr-o plimbare pe proprietatea imparatului care sincer nu m-a prea impresionat. Castelul Peles al nostru dar de ce nu al Corvinestilor de la Hunedoara (doar ca acesta nu are  gradini exterioare)  sunt mult mai gorozave. Totusi va sugerez sa-l vizitati !

Anunțuri

Posted on 08/06/2014, in Bad Ischl, Concediu vara 2014, Francisc Iosif I, Kaiservilla. Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. Frumos articolul;
    poate ca intr-un viitor nu stiu cat de apropiat/indepartat voi merge prin Salzburg;
    vreau sa va intreb daca credeti ca intr-o zi plecand din Salzburg (cu transportul public) as reusi sa vad atat Bad Ischl cat si Hallstatt; cam cat timp mi-ar trebui sa aloc in Bad Ischl? pe langa Kaiservilla, eventual o ora, doua plimbare prin statiune?
    ma gandesc ca la Hallstatt sa stau vreo 3-4 ore…mina de sare NU o sa o vizitez….
    sau eventual sa combin Hallstatt cu 5 fingers si sa renunt la Bad Ischl?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: