O plimbare cu Sorana Georgescu GORJAN pe „Calea Eroilor” in Tg Jiu


Intre 16-17 august la Tg Jiu am participat la o mare sarbatoare, sarbatoare dedicata unui dorit eveniment :

„2015 Ansamblul Monumental ” Calea Eroilor” in patrimoniul mondial UNESCO „

Cu alte cuvinte oficialitatile din Tg  Jiu si nu numai, sustinute de intreaga tara isi doresc intrarea  capodoperelor lui Brancusi, de la Tg Jiu, respectiv Coloana fara sfarsit, Poarta sarutului si Masa tacerii , aflate pe Calea eroilor, in patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru aceasta, o mana de experti au intocmit documentatia necesata, acceptarii in 2015 a intregului ansamblu.

Asociatia Petro Aqua a fost invitata la acest important eveniment, si printr-un concurs de imprejurari am fost desemnat sa particip alaturi de Ovidiu Rizopol. Simpozionul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile la el participand nume grele din oficialitatile Gorjului, din Institutul Nationalal al Patrimoniului, cercetatori, artisti plastici, eseisti, scriitori, poeti, sculptori, critici literari si nu numai.

Amintesc aici pe Arh. Radu Petre Nastase – directorul gen .al Institutului National al Patrimoniului, Ioana Movila consilier al directorului gen  al Institutului National al Patrimoniului, Sorana Georgescu Gorjan cercetator si traducator, dr.Sorin Lory Buliga cercetator, prof. dr. Ioan Mocioi cercetator, Lucian Gruia, scriitor, Aureliu Goci profesor, editor, eseist, critic si istoric literar, Genoveva Pogorilovschi, scriitoare, prof. dr. Zenovie Carlugea, critic literar, scriitor, Petre Cichirdan, artist plastic, publicist fondator al publicatiilor Cultura valceana, Pavel Susara critic si istoric de arta, Vlad Ciobanu, sculptor, arh. Iulian Camui,ordinul arhitectilor din Romania si nu in ultimul rand il amintesc pe moderatorul simpozionului, Doru Strambulescu, Director Centrul Municipal de Cultura ” Constantin Brancusi „.

Am fost foarte incantat ca am avut ocazia sa intalnesc  cei mai recunoscuti experti in Brancusi cu atat mai mult cu cat  ultimi ani de salariat i-am petrecut in uzina in care s-a realizat Coloana infinitului.

In 2001 am avut ocazia s-o intalnesc, pentru prima oara, pe  Sorana Georgescu GORJAN cand inca lucram la UMIROM,  ca ieri s-o revad la acest eveniment. Fiica inginerului sef Gorjan, cel care a realizat din punct de vedere tehnic capodopera lui Brancusi , ne-a oferit, mie si lui Ovidiu, o plimbare pe Calea eroilor, o strada care marcheaza axa  Masa tacerii Poarta sarutului  si Coloana infinitului.

Discutiile au fost extrem de interesante, o adevarata lectie de istorie.

Domnia sa, d-na Sorana Georgescu, desi stabilita in Bucuresti, viziteaza (si atinge) de fiecare data cand ajunge-n capitala Gorjului – Tg Jiu – capodopera Brancusiana care fara  daruirea si priceperea  tatalui  nu putea sa ne incante astazi.

Pentru mine dar cu siguranta si pentru Ovidiu, a fost o zi cu adevarat importanta ce  nu se va uita ! Unde mai pui ca am intrat in posesia unui film unicat realizat de insusi Brancusi …

Va redau mai jos imagini din aceasta zi.

Plimbarea a urmat dezveliri placii informative de la boiangeria Ion Mirculescu  locul de munca al lui Brancusi,  la numai 11 ani.

Posted on 18/08/2014, in 015 - Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" in Patrimoniul Mondial UNESCO, Calea eroilor, Constantin Brancusi, Tg Jiu. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: