Fermele ADO


Cum va spuneam mai ieri prietenii nostrii de la Hunedora Catalin Bobora, Denisa  si   Sebastian Bargau nu au uitat, nici de data aceasta, sa ne invite la  o actiune 100% a lor, aflata la a 5-a editie –  #VizitainHD sau #FabricatinHD in care cu fortele lor proprii dar si ale sponsorilor incearca sa miste ceva in orasul si judetul in care traiesc .

Anual sunt convocati bloggeri din intreaga tara care pentru cca trei zile viziteaza obiective de toate felurile (industriale,  agricole dat si turistice) in scopul promovarii lor si a constientizarii romanilor si nu numai, cat de important este sa sustina si  sa consume produse romanesti sa  iubeasca si sa-si promoveze minunatele frumuseti din tara in care cu totii traim.

De data aceasta  vizita am inceput-o la  Fermele ADO din Pesteana, foarte aproape de Hateg,  unde pe parcursul unei zile am vizitat trei obiective:

-Fabrica de lapte si produse din lapte ADO

-Fermele Ado

-Serele de legume ADO

La orele 11 ne-am intalnit cu grupul de bloggeri (cca 21), care inoptasera in Hunedoara,  si-am fost preluati de Alexandra, managera ADO. Dupa o scurta socializare la o cafea si un suc, in sala de protocol,  ni s-a permis accesul  in incinta fabricii de lapte si a produselor din lapte  doar a trei persoane, conditiile de igiena aici fiind foarte stricte. Dupa ce am fost echipati cu halate, bonete si botosei am fost dati pe mana d-nei ing. Terezia care ne-a prezentat fabrica.  Ni s-a prezentat fluxul tehnologic al laptelui incepand de la preluarea din cisterna auto.

Vreau sa precizez faptul ca intreg laptele procesat provine de la vacutele fermei despre care  va povestesc cu prima ocazie. Important de stiut este faptul ca laptele ne fiind preluat de la diversi producatori (individuali) si riscurile privind un lapte infectat sunt reduse .

Revenim la procesul de procesare, laptele este preluat in tancuri de inox unde unde este racit automat la o temperatura prestabilita.

De aici isi continua drumul spre dispozitivele de prelucrare si imbuteliere . De retinut este faptul ca mana omului , omul, nu ajunge in contact cu laptele de la incept pana la sfarsitul procesului tehnologic.

 Totul aici este mecanizat tot procesul este condus de catre computer. In toata fabrica sunt doar cativa oameni, sa-mi fie rusine ca n-am retinut numarul lor dar eu am vazut doar doi-trei.

La parter se  imbuteliaza laptele, se produce  iaurtul, chefirul iar la etaj  se produc urda , branzeturile, telemeua si cascavalul fiecare urmandu-si procesul lui tehnologic.

De la etaj la parter produsele circula cu liftul personalul doar pe scari pentru a se evita intrarea in contact cu produsele .Depozitele de produse finite sunt la parter si au un regim de temperatura cordonat de calculator.

Fabrica detine si un laborator unde se efectueaza diverse analize.

In final foarte aproape de halele procesului de productie si depozite se afla un punct alimentar care desface produsele proaspete. Aici se comercializeaza nu doar produse lactate ci si legume, la fel de proaspete, din serele proprii despre care o sa va vorbesc zilele urmatoare si care pe mine m-au lasat cu gura cascata. Un dozator automat de lapte se afla postat langa poarta de acces in unitate.

Important de stiut e ca punctul alimentar, desi se afla in incinta fabricii,  comercializeaza produsele tuturor celor interesati. Cu siguranta in desele noastre iesiri in zona Hategului acest punct va fi un „obiectiv turistic” pentru noi ceea ce va  recomand si voua.

Cam asta pentru azi, maine povestim despre  Fermele ADO.

 

Posted on 14/05/2016, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: