Serele ADO


Cum va spuneam anterior #VizitaHD2016  sau #FabricatinHD2016 a inceput cu Fabrica de lapte si produse din lapte, a continuat cu Ferma de vaci ca in final sa vizitam Serele . Despre ele o sa va povestesc in cele ce urmeaza.

De fapt serele   sunt reperul principal dupa care puteti localiza Fermele ADO, ele fiind vizibile din departare, de pe soseaua Hateg-Caransebes, undeva in apropiere de Sarmisegetuza (pe dreapta).

Serele dar si solariile au fost achizitionate, din Franta de la Firama RICHEL. Ele se intind pe o suprafata mare. Serele sunt din folie de plastic, cu pereti dublii umpluti cu aer, si au o inaltime considerabila, as aprecia eu in jur de 8m.

Accesul la sere se face pe o aleea betonata  unde stanga -dreapta sunt amplasate solariile. In ele am vazut culturi de castraveti, gulii, vinete si chiar capsuni. Sa nu credeti ca le-am enumerat pe toate, doar pe acestea le-am retinut, ele fiind cu mult mai multe.

Toate  sunt irigate in sistem „picatura” si pentru evitarea aparitiilor buruienilor pamantul este acoperit cu folie neagra lasand din loc in loc la suprafata doar plantele.  Se vede de departe profesionalismul , culturiile fiind sanatose si viguroase.

Dupa cateva sute bune de metri ajungem la sere. Accesul se face printr-un hol in care calcam intr-o solutie dezinfectanta. Ni se atrage atentia sa nu lasam usile pentru mai mult timp deschise sa nu iasa bondarii. Nu prea am inteles …

Intram intr-o „plantatie” de rosii. Raman total surprins de inaltimea acestora care depasea 3-4 m. Recolta parea foarte mare. Ciorchini foarte mari pe care doar cu ajutorul unor suporti plantele ii mai pot sustie. Pe o planta erau cateva kg de rosii, va puteti inchipui ? Daca nu, privit pozele:

Din loc in loc niste cutii galbene. Suntem informati ca acestea contin familii de bondari pentru polenizare. Sunt achizitionate din strainatate pe valuta. Nu mai vazusema asa ceva  … Aflam ca acestia au hrana in cutii cea ce-i determina sa revina destul de des la „casuta lor”.  Accesul il fac pe trei gaurele de cca. un cm diametru.

Cica cu timpul se ingrasa si nu mai pot intra in cuti. Atunci trebuiesc inlocuiti, nu este posibila marirea gaurilor (cum sugerasem) intrucat fiind grasi devin lenesi si nu-si mai realizeaza „norma” .

Mi-a placut foarte mult  sera. Am aflat de la interocuitori ca desfacerea o au asigurata la supermarketurile din zona si ca rentabilitate nu este de loc de invidiat. Cheltuielile cu incalzirea, irigarea, hranirea plantelor  (da ati auzit bine – se hranesc cu substante minereale necease care li se „injecteaza” prin sistemul de irigare) bondarii, substratul pe care dezvolta  sunt foarte ridicate.  Si pentru ca am amintit de substrat, se poate observa si din poze, rosiile acestea nu cresc in pamant ci intr-un substrat pe  baza de coaja de cocos bineinteles importat.

 Plantele, trei bucati la un sac de substrat isi dezvolta radacinile in intreg sacul, substratul acesta permitandu-i cresteri impresionante. Rosiile sunt intretinute si culese de pe niste carucioare inalte de cca 2 m.

Pe masura ce planta creste in inaltime, partea de jos a plantei care nu mai produce,( s-o denumim „liana”) este intinsa pe suprafata solului astfel incat accesul la inaltimea plantei sa fie cat mai facil.

Ma repet totul mi-a placut foarte mult, serele, tehnologia si  …bondarii.  Ce-am omis sa va spun este ca  in sere am indentificat trei soiuri de rosii, clasice,

cele ale bunicii ( mari si zbarcite -cele mai cautate)

si cherry.

Cam in asta a constat vizita la Fermele ADO din Pesteana – foarte aproape de Hateg.

Multumesc pe aceasta cale gazdelor, extrem de primitoare dar si celor trei hunedoreni care au organizat  acest reusit eveniment!

Fabricat în Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania;Fermele ADO Țara Hațegulu

Parteneri: Pizzeria Napoli, Sara Cafe.

 

Posted on 16/05/2016, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: