Muzeul tezaurului BNR de la Manastirea Tismana


Azi, impreuna cu prima mea sotie, am facut o vizita la Manastirea  Tismana.

Pentru ca vazuseram miscare in spre „Muzeul tezaurului BNR” dupa niste rugaciuni in sfanta manastire am purces in spre el in ideea sa-l vizitam. Nu eram convinsi dat fiind foarte putini oameni in zona.

Spre surprinderea noastra reusim sa intram si  desi eram doar noi doi un distins domn (ulterior am aflat ca este angajatul Banci Nationale – Tg. Jiu ) ne expune  povestea tezaurului Romanaiei (nu cel depozitat in Rusia in Primul Razboi Mondial care includea si „Closca cu puii de aur”) ci cel  refacut, care trebuia salvat la inceputul celei de-a doua conflagratie mondiala, 1944 in greutate de 189,6 tone.

Pe scurt povestea este aceasta, probabil Ghiocel o sa va dea cu sigurnta mult mai multe amanunte, este mai riguroasa… o cunosc:

Pentru ca Romanina nu mai avea incredere in nimeni, vezi Rusia cu primul tezaur dar si Germania , la inceputul lui 1944 se punea problema salvarii tezaurului Romaniei – cca. 200 de tone de aur. Daca initial se punea problema impartirii acestuia si depozitarea in locuri diferite ( situatie lesne de inteles) guvernatorul BNR-ului, avand acceptul generalului Antonescu decide depozitarea lui, integrala, in Manastirea Tismana . Initial este depozitat in subsolul manastirii ca ulterior sa fie mutat in pantecul muntelui, o grota  din imediata apropiere.

Daca am retinut bine -chiar nu sunt sigur- cinci camioane (dube ale BNR-ului) au facut cca 75 de drumuri de la Bucuresti la Tismana   tansportand cele 200 de tone de aur constand in diferite monede, lingouri mici (cca 900g) si mari (cca 2000g).

Tezaurul Romaniei a stat in grota de la Tismana din septembrie 1944 pana in ianuarie 1947 dupa ce grota in interior a fost betonata iar exteriorul a fost surpat printr-o explozie .

In zilele nostre BNR-ul gaseste normal sa dea publicitatii intreaga operatiune cu codul”Neptun”-strict secreta la aceea vreme, ba mai mult sa realizeze acest deosebit de interesant muzeu inaugurat in 26 iulie 2016.

De anul trecut se poate vizita .  Eu si Ghiocel am fost profund impresionati de intreaga poveste , de patriotismul si profesinalismul persoanelor raspunzatoare de destinele  si avutiei tarii in acele vremuri.

Povestea este mult mai lunga si interesanta dar va las placerea s-o descoperiti si singuri vizitand muzeul aflat la cativa metri de Manastirea Tismana. Cu siguranta nu ve-ti regreta !

Aveti mai sus  cateva poze care valoreaza mai mult de cat o  mie de cuvinte , cred ca sunteti in asentimentul meu .

Ultima poza , nevasta-mea fericita dupa vizita.

Reclame

Posted on 28/01/2017, in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: