Salasu de Sus


Sambata am iesit sa cautam narcise. Pentru ca e plin orasul de ele am dorit sa le culeg cu mana mea de data asta din „Poiana narciselor” din Salasul de sus.


Asa se face ca am mers spre Hateg si la Ohaba de sub piatra am facut standa (pe DJ 667) spre Salasul de jos, Salasul de sus si inainte de Nucsoara, in Malaiesti, am facut din nou stanga in spre Cetatea Malaiesti .

Drumul asfaltat te conduce aproape  singur la cetate unde mai pui ca sunt foarte multe indicatoare. Din soseaua nationala cca. 6-7 km.
Am lasat masina intr-o parcare special amenajata si de aici dupa doua, trei sute de metrii  am ajuns la cetate.

Renovata recent pe fonduri europene Cetatea Malaiesti este atestata  din secolul XIV , fiind situata intr-o zona a Tarii Hategului care se pierde in negura timpurilor. Descoperirile arheologice atesta ca zona era populata inca din perioada neolitica. Zona a cunoscut prosperitatea Daciei lui Burebista si a dominariei romane din primele secole ale erei crestine, fiind in imediata apropiere a capitalei Daciei Romane de Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Mai mult se spune ca „inceputurile istoriei poporului roman s-au scris pe aceste meleaguri”. Voivodatul transalpin a lui Litovoi includea aceasta zona  dupa cum afirma izvoarele istorice.

Dar ma opresc aici cu datele,  ghida cetatii (prezenta mai tot timpul) o sa va ofere cu siguranta informatii, mult mai multe si mai pretioase.

Ne-am reintors de la cetate in cautarea narciselor constient fiind ca la o intersectie de pe camp am ratat  intrarea spre „Fanetele cu Narcise” …  Am gasit zona doar narcisele nu, in schimb am  gasit floricele frumoase .De la un localnic am primit informatia  cum ca pe 28 mai este o sarbatoare mare a narciselor. Sa fim sanatosi …

Ajunsi in Salasul de Sus nu ne-am putut abtine sa nu oprim pentru cateva  minute in zona primariei, o zona minunat amenajat tot cu fonduri europene, lucru ce certifica ca la conducerea comunei, (care are in componenta din 11 sate) sunt niste gospodari.

 

Am facut niste poze pentru noi dar si pentru dumneavoastra si ne-am continuat excursia  in spre Salasul de Jos.  Nici n-am iesit din comuna cand in dreapta ne apar alte ruine, cele ale „Cetatii feudale Salasul de Sus”.

 

Le-am vizitat pe fuga, le-am imortalizat si spre casa.
Postarea am facut-o la solicitarea unei prietene bune din Arad,  nu spun cine !
Sper ca invitatia mea la o vizita in aceste locuri sa fie onorata, nu o sa regretati !

 

Posted on 17/04/2018, in Salasu de Sus, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: